ویژگی های شغل خوب ، تاثیر شغل خوب بر روی زندگی
سایت پول یابی در زمینه مشاوره کسب و کار (به عنوان یکی از دپارتمانهای کاری خود) دارای سابقه کار با افرادی است، که به دنبال یک شغل مناسب بودند، تمایل به تغییر کسب و کار خود داشتند و یا در صدد راهاندازی مجموعه کاری بودند. اکثر افراد در ابتدای مسیر ناامید یا بیانگیزه بودند و اذعان داشتند که در یافتن شغلی مناسب ناتوان هستند. نکته جالب از تجربه این جلسات مسالهای است که ما از آن با عنوان عدم شناخت کافی از خود یاد میکنیم. چرا که درصد زیادی از افراد (بین ۶۰% تا ۷۵%) در برابر سوال “فرض کنید ما تمام خواستههای کاری شما را برآورده کنیم. حال بگویید دوست دارید چه کاری انجام دهید؟ پاسخ می دادند: فرقی ندارد؛ فقط خوب باشد.”
پاسخ آنها ما را به این حقیقت رساند که اغلب افراد نمیدانند ویژگی شغل خوب چیست؟ و یا چه ویزگیهایی باید داشته باشد؟
در این نوشته قصد داریم پیرامون شغل مناسب و ویژگیهای آن گفتگو کنیم، تا بدانیم چطور میتوانیم با این نوع شناخت، زندگی کاری بهتری را تجربه کنیم.
چرا پاسخ به سوال شغل خوب چیست اهمیت دارد؟
زمانی که به افراد پیشنهاد کاری میشود؛ نکته قابل توجه در اولین نگاه تایم کاری و درآمد است. اما دانستن ویژگی شغل خوب و موقعیت شغلی مورد بحث یا شرایط کاری تا چه اندازه اهمیت دارد؟
پاسخ به این سوال میتواند بسیار تاثیرگذار و حائز اهمیت باشد. در مراحلی حتی نحوه پاسخگویی یا نوع نگاه شخص تعیینکننده خواهد بود. زیرا شغل ما آن بخش از زندگی ماست که گاهی از دوران نوجوانی شروع میشود و بیشتر زمان بزرگسالی ما را در برمیگیرد. علاوه بر این تاثیراتش بر روان و بیولوژیک بدن ما در دهههای مختلف زندگی محسوس است. بنابراین، زندگی و سلامت روانی و فیزیکی ما به شدت تحت تاثیر عملکردهای حیطه شغلی و تاثیرات آن است. در صورت عدم انتخاب مناسب کسب و کار، ممکن است دچار اضطراب و عدم مدیریت استرس شغلی شویم..
شغل خوب چیست؟
وقتی صحبت از شغل و حرفه کاری به میان میآید، همیشه پاسخ به سوال شغل خوب چیست؟ یک جواب میلیون دلاری خواهد بود. افراد شاغل در رتبههای متفاوت و با سمتهای گوناگون همواره یک نظر واحد در مواجه با این سوال دارند. عموما پاسخها حول محور درآمد است. اما جالب اینجاست طبق پژوهشهای معتبر درآمد در رتبه سوم مولفههای لازم در رضایتمندی شغلی مطرح است.
دانلد سوپر روانشناس مشهور (۱۹۷۵) میگوید: شغل خوب این امکان را فراهم میکند، تا شما آن تصویری را که از خود در ذهن دارید، به فعل درآورید و آن را ابراز کنید.
شغل مناسب ما در واقع آن کاری است که حاضریم برای انجامش صبح با روحیه برخیزیم و تا پایان روز علیرغم تمام چالشها نیرومندی خود را حفظ کنیم. کاری است که ما با رسیدن به اولین چالشها، به جای جا زدن و استعفا دادن، انعطاف و تابآوری را انتخاب میکنیم؛ و حاضریم برای حل چالشها و مشکلات با رهاسازی پتانسیلها و خلاقیتهایمان پیش رویم و در آن کار به موفقیت برسیم.
تاثیر شغل مناسب در زندگی ما چیست؟
شغلی که انتخاب میکنیم تاثیر مستقیم بر سبک زندگی ما دارد. با یک بررسی ساده میتوانیم به نتایج قابل توجهی برسیم. اگر انتخاب شغل صرفا برای کسب درآمد باشد، ممکن است به هر فعالیتی دست بزنیم و برایمان مهم نباشد که چه تاثیراتی روی خودمان یا دیگران دارد.
اما برخی مشاغل هستند که علاوه بر اهداف مالی نیازهای معنوی را نیز ارضا میکنند. برای هر فرد زندگی کاری و اجتماعی پاسخگوی نیازهای ارتباطی او نیز هست. فرد با قرارگیری در محیط کاری بخشی از روانش که نیاز به انگیزه و به چالش کشیده شدن را دارد، پر میکند. علاوه بر این، شغل ما در ارتباط با ارزشهای وجودیمان، در بلندمدت قابلیت تبدیل ما به فردی دیگر را دارد. حتما این جمله را شنیدهاید که افراد پس از مدتی شبیه به آن کاری میشوند که انجام میدهند. این جمله گواه نکتهای است که متذکر شدیم.
در بررسی تاثیرات فیزیکی میتوان گفت فعالیت کاری ما به طور مستقیم بر ساعت بیولوژیک بدن ما تا ثیرگذار است. ساعات کاری، محیط کار، همچنین میزان و نوع فعالیت فیزیکی بر سلامت فرد شاغل موثرند.
اگر فرد در سنین نوجوانی و جوانی وارد عرصههای کاری شود، لازم است تاثیرات نوع فعالیت و حرفه خود را بر نقطه نگاهش در آینده مد نظر داشته باشد. دایره اطلاعات اجتماعی ما، استعدادها و خلاقیتهایمان در محیطهای پویای کاری پیشرفت بیشتری دارد. در ابعاد دیگر، زندگی کاری موفق؛ خانواده، ازدواج و معاشرتهای ما را نیز دستخوش تغییر میکند. بسیاری از افراد اذعان داشتهاند که مسائل کاریشان به شدت بر ازدواجشان اثر گذاشته و در نهایت برای برطرف کردن موارد پیشآمده نیازمند کمک حرفهای بودهاند.
ویژگی های شغل خوب چست؟
یکی دیگر از پرسشهای حرفهای افراد در زمینه رضایتمندی شغلی این است: چگونه شغل مورد علاقه خود را پیدا کنیم؟ از کجا بدانیم عاشق چه شغلی هستیم؟
در نگاه اول پاسخ به سوالات آسان است. اما با پیچیدگیهای دنیای حرفهای که در هم آمیخته میشود پاسخ را دشوار میکند. بهترین پاسخ در درون فرد نهفته است و زمان بروز آن را به سادگی میتوان در نحوه برخورد با شروع هفته کاری یافت.
اگر شروع روز کاری برایتان انگیزه بخش یا محرک پویایی است این شغل برایتان مناسب است. و برعکس اگر حتی با فکر کردن به یک هفته کاری پیشرو احساس خستگی و بیحوصلگی میکنید، این جاست که باید حواستان به چراغهای هشداری که در وجودتان روشن میشوند، باشد.
حالا بیایید از جنبه دیگر هم به ویژگیهای شغل خوب نگاه کنیم و درباره آن بیندیشیم. این ویژگیها برای هر فردی متفاوت است. اما برخی از ویژگی های کلیدی که اغلب به صورت علمی آنها را در نظر میگیریم، عبارتند از:
- علاقه: شغل خوب باید کاری باشد که از انجام آن لذت میبرید و به آن علاقه دارید. اگر به کاری علاقه ندارید، انجام آن برای شما دشوار و خسته کننده خواهد بود.
- توانمندی: شغل خوب باید کاری باشد که برای انجام آن مهارتها و تواناییهای لازم را داشته باشید. اگر مهارتهای لازم برای انجام یک کار را ندارید، ممکن است در آن موفق نباشید یا احساس نارضایتی کنید.
- امکان رشد و پیشرفت: شغل خوب باید به شما امکان رشد و پیشرفت شخصی و حرفهای را بدهد. اگر در شغل خود احساس پیشرفت نمیکنید، ممکن است احساس خستگی و ناامیدی کنید.
- حقوق و مزایای مناسب: حقوق و مزایا باید به اندازهای باشد که نیازهای مالی شما را برآورده کند و زندگی شما را تامین کند.
- امنیت شغلی: باید امنیت شغلی داشته باشید. اگر هر لحظه نگران از دست دادن موقعیت شغلی خود هستید؛ این یک عامل هشداردهنده است، مواظب باشید.
- محیط کاری مناسب: محیط کاری باید امن، سالم و حمایت کننده باشد.
علاوه بر این ویژگی های کلیدی، برخی از ویژگی های دیگر نیز ممکن است برای برخی افراد مهم باشند، مانند:
- ساعات کاری انعطاف پذیر: برخی افراد ترجیح میدهند ساعات کاری انعطافپذیر داشته باشند تا بتوانند تعادل بین کار و زندگی شخصی خود را حفظ کنند.
- امکان کار از راه دور: برخی افراد ترجیح میدهند از راه دور کار کنند تا بتوانند از خانه یا هر مکان دیگری کار کنند.
- مشابهت با ارزش ها و باورهای شخصی: برخی افراد ترجیح میدهند در شغلی کار کنند که با ارزشها و باورهای شخصی آنها مطابقت داشته باشد.
در نهایت، بهترین راه برای تعیین اینکه کدام ویژگیها برای شما مهم هستند؛ این است که به خودتان فکر کنید و آنچه را که در یک شغل به دنبال آن هستید، مشخص کنید. با ارزیابی ویژگیهای فردی خود و آنچه از یک شغل انتظار دارید، میتوانید شغلی را پیدا کنید که برای شما مناسب باشد و رضایت شغلی را برای شما به ارمغان آورد.
تمرین عملی برای شناسایی ویژگی شغل خوب برای شما
- لیستی از مهارتها، تواناییها، خواستهها و نقاط قوت خود تهیه کنید.
- حال برای هر کدام از این مولفههای فردی یا خواستهها مسیری را برای شکوفایی و رسیدن به آنها طراحی کنید.
- اکنون محیطی را که میتوانید از این پتانسیلهای فردی بهره ببرید یا به اهدافتان (چه در زمینه کسب و کار و چه توسعه فردی) تجسم کنید.
- محیط کاری مناسب شما که دارای ویژگیهای مورد نظر است، توسط خودتان شناخته میشود.
- حال لازم است تا این شرایط را بازبینی کنید تا به تطبیقهایی که مدنظرتان هست برسید.
آیا شغل فعلی را باید رها کرد یا ویژگی شغل خوب را دارد؟
برخی از افراد به دلیل نارضایتی از شرایط کار خود مدام با تجسم شغل دلخواهشان ساعات کاری را تحمل و سپری میکنند. بله این یک واقعیت است که ممکن است شما مشغول انجام کاری باشید که ویژگی شغل خوب و مورد نظر شما را ندارد. اما به یاد داشته باشید بخشی از این ویژگیها ساختنی است. بهتر است ابتدا پتانسیلهای محیط فعلی را بررسی کنید. اندکی از چارچوبها و محدودیتهای ذهنی فاصله بگیرید و در شرایطی آرام و بدون سوگیری فعالیت فعلیتان را باز بینی کنید.
اگر محیط کاری شادی دارید، این یکی از ویژگی شغل خوب است. اگر مسیر رفت و آمدتان آسان و در دسترس است، اگر پلههای ترقی را در نزدیکی خود احساس میکنید، اگر گستره کاری برای شما جذاب است، اگر شغل شما به افراد بسیاری کمک میکند، اگر درآمدتان مناسب است، اگر احساس مفید بودن دارید ویا فکر میکنید با خواندن این مطالب توانستهاید با کارتان ارتباط برقرار کنید، باید بگوییم نیازی به تغییر شغل ندارید.
اما اگر با بالا رفتن اگاهیتان به این فکر میکنید که جایگاه شما در عرصه دیگر یا در محیطی دیگر تعریف شده؛ لازم است اقداماتی را برای خارج شدن از این وضعیت انجام دهید. اما حواستان باشد که این اقدامات باید حرفهای و قابل اجرا باشند؛ به گونهای که با کمترین آسیب به موقعیت مالی و روحی شما همراه باشد.
اینکه شما در انتخابتان اشتباه کردید خطایی قابل جبران است و باید بپذیرید که اکنون این نیاز در شما ایجاد شده که به دنبال رویایتان روانه شوید. فرصت را غنیمت بدانید و اجازه ندهید پروسه تحقق خواستهتان به تعویق بیفتد. همین حالا اقدام کنید اما همواره حرفهای عمل کنید. اولین قدم میتواند گفتگو با یک فرد که در این زمینه تخصص دارد، باشد. در این صورت ریسکهای احتمالی را کم میکنید.
توصیه در مورد شغل خوب چیست؟
اگر هنوز به صورت جدی وارد بازار کار نشدهاید یا نیاز به یافتن عرصه کاری مدنظرتان را احساس میکنید، پیشنهاد ما برایتان این است که روی گزینه شناخت خود بیشتر وقت بگذارید. سوالاتی از قبیل: چه نوع دیدگاهی دارید؟ محرکهای اصلی انگیزه بخشتان چیست؟ وجودتان برای انجام چه رسالتی خلق شده است؟
علاوه بر اینها، سوالات تخصصیتر در زمینه کاری وجود دارند، که در مبحث برنامهریزی شغلی بسیار مورد پر اهمیت است. میخواهید رهبر باشید یا یک متخصص؟ میخواهید با چالشها برقصید یا در یک چهارچوب از پیش تعیین شده حرکت کنید؟ از کجا باید شروع کنید؟ برنامه راهبری شما چیست؟ چطور برنامههایتان را اجرا میکنید؟
کارشناسان خبره در این زمینه میتوانند شما را در مورد شناخت تیپ شخصیتان به صورت تلفنی و حضوری و حتی آنلاین راهنمایی کنند. نکته بسیار مهم، این است که بدانید؛ هیچکدام از تیپهای شخصیتی نسبت به دیگری برتری ندارند. علاوه بر این، مشاورهها برای ارتقا شخصیتی و خلق پتانسیل حداکثری افراد است. زمانیکه برای رهایی از محدودیتها، تصمیم به انجام مشاوره حرفهای میگیرید و زمانتان را برای توسعه فردی و زندگی کاریتان سرمایه گذاری میکنید؛ زندگی بهتر و درآمد بیشتر را تجربه خواهید کرد.
شغل خوب اینترنتی
امروزه بسیاری از مردم بهدنبال شغلهای اینترنتی هستند و رویای داشتن یک کسب و کار اینترنتی را دارند. در مقالههای بسیار زیادی از تیم دکتر ویز، شغل اینترنتی را توضیح دادهایم و کسب و کارهای اینترنتی را به شکل دقیق بررسی کردهایم.
حوزههای کوچک میتوانند برای شروع یک کسب و کار اینترنتی بسیار ناب باشند. برای مثال فروشگاه اینترنتی مدیسه یکی از این فروشگاههایی بود که در ابتدا با پوشاک فعالیت خود را آغاز کرد اما این روزها کالاهای بسیار زیادی را به فروش میرساند و به تازگی وارد حوزه سوپر مارکت یا همان دسته FMCG (کالاهای زود مصرف) نیز شده است. اما اگر از همان ابتدا میخواست در همه حوزهها وارد شود قطعا به چنین موفقیتی نمیرسید.
نتیجهگیری
در این مقاله، ویژگیهای یک شغل خوب را بررسی کردیم. این ویژگیها به دو دسته کلی تقسیم می شود: ویژگیهای فردی و ویژگیهای محیطی.
ویژگیهای فردی شامل علاقه، استعداد، مهارت، ارزشها و اهداف فرد میشود. شغلی که با این ویژگیها همخوانی داشته باشد، میتواند رضایت شغلی فرد را افزایش دهد. ویژگیهای محیطی شامل حقوق و مزایا، امنیت شغلی، فرصتهای شغلی، انعطافپذیری، محیط کاری و فرهنگ سازمانی میشود. شغلی که این ویژگیها را داشته باشد، به فرد کمک میکند تا زندگی کاری و شخصی متعادلتری داشته باشد.
البته، مهم است که توجه داشته باشیم که ویژگیهای یک شغل خوب برای هر فرد متفاوت است. ممکن است فردی به شغلی با درآمد بالا و امنیت شغلی بالا اهمیت بیشتری بدهد، در حالی که فردی دیگر به شغلی با علاقه و چالش بیشتری اهمیت دهد. بنابراین، برای انتخاب یک شغل خوب، مهم است که خود را به خوبی بشناسید و ویژگیهای شغلی که برای شما مناسب است را مشخص کنید.
در این مقاله چند نکته برای انتخاب یک شغل خوب آورده شد که عبارتند از:
- خودشناسی: قبل از هر چیز، سعی کنید خود را به خوبی بشناسید. نقاط قوت و ضعف خود، علاقهمندیها و ارزشهای خود را درک کنید.
- تحقیق: درباره مشاغل مختلف تحقیق کنید. اطلاعات مربوط به حقوق و مزایا، امنیت شغلی، فرصتهای شغلی، محیط کاری و فرهنگ سازمانی را جمعآوری کنید.
- مشاوره با افراد باتجربه: با افرادی که در زمینه شغلی مورد نظر شما تجربه دارند، مشورت کنید. از آنها بپرسید که چه عواملی را در انتخاب شغل خود مدنظر داشتهاند و چه توصیههایی برای شما دارند.
با توجه به این نکات، میتوانید با دقت بیشتری شغل مناسبی را برای خود انتخاب کنید.
نظرات شما عزیزان: