رازهای موفقیت در کنکور و آزمون دانشگاه سراسری
افراد زیادی هستند که دوست دارند با رتبه بسیار خوب در کتکور دانشگاه سراسری قبول شده و علاوه بر برخورداری از امتیاز دانشجویان برتر کنکور، در دانشگاه خوب و رشته تحصیلی مورد علاقه خود ادامه تحصیل بدهند. تب کنکور همیشه وجود داشته و خواهد داشت. همه تلاش دارند با اتخاذ روش های مناسب درس خواندن در کنکور موفق شوند. موفقیت در کنکور و کسب رتبه برتر و تک رقمی راز و رمزهایی دارد در اینجا فهرستی از رازهای موفقیت در کنکور و قبولی در آزمون دانشگاه سراسری ارائه می شود:
۱. قبل از خواب مطالعه کنید
قصههای شبانه مخصوص کودکان است. به جای خواندن کتابهای داستان، برای چند دقیقه پیش از به خواب رفتن به مطالعهی درسی بپردازید. در طول خواب، مغز خاطرات جدید را تقویت میکند در نتیجه با این کار ما هرچیزی را که دقیقا پیش از خواب مرور کردهایم به خاطر خواهیم آورد. اما سعی نکنید که کل کار خود را به رختخوابتان منتقل کنید، چرا که این کار داشتن یک خواب خوب شبانه را دشوارتر میکند.
۲. با فاصلهی زمانی برنامهریزی شده درس بخوانید
روش یادگیری تازهای به نام تکرار با فاصله وجود دارد که در این روش اطلاعات به قسمتهای کوچک تقسیم میشود و در یک دورهی زمانی طولانیمدت دائما مرور میشوند. بنابراین سعی نکنید که برای موفقیت در کنکور کل جدول تناوبی را به یک باره حفظ شوید؛ به جای این کار هر روز چند ردیف را یاد بگیرید و روز بعد، پیش از خواندن ردیف جدید، ردیفهای قبلی را مرور کنید.
۳. قصهگویی کنید
برای موفقیت در کنکور مطالبی را که حتما باید از حفظ باشید به داستان تبدیل کنید تا اطلاعات آن مطلب برای شما معنای بیشتر پیدا کنند. برای مثال، برای حفظ کردن ستون شانزدهم جدول تناوبی که به ترتیب شامل عناصر O، S، Se، Te و Po است میتوان این داستان را ساخت: استاد سکته کرد، ترکید، پوکید.
۴. تغییر مکان بدهید
براساس تحقیقات انجام شده مطالعهی یک مطلب در مکانهای مختلف در هر روز احتمال فراموشی آن مطلب را کاهش میدهد. هر بار که ما مکان مطالعهی خود را تغییر میدهیم (مثلا از کتابخانه به کافیشاپ یا از کافیشاپ به پارک)، مغز خود را وادار میکنیم که هر بار ارتباط تازهای با مطلب تشکیل دهد، درنتیجه آن مطلب یه یک خاطرهی قویتر تبدیل میشود.
۵. موضوع مطالعه را تغییر بدهید
فقط به یک موضوع نپردازید، هر بار مطالب مختلفی را مطالعه کنید. این تکنیک ما را آماده میکند تا از یک استراتژی درست برای یافتن راهحل مسئلهی خود استفاده کنیم. مثلا، برای تمرین ریاضی، اگر هر بار پشت سر هم فقط مسائل تقسیم را حل کنیم، دیگر بدون هیچ فکری میدانیم که فقط باید این کار را انجام دهیم. اما اگر در مجموعهای از مسائل نیاز به ضرب، تقسیم و جمع و سایر عملیاتهای ریاضی باشد، آنگاه باید لحظهای صبر کنیم و به این فکر کنیم که کدام روش جواب صحیحی را به ما خواهد داد.
۶. از خودتان آزمون بگیرید
خودآزمایی یکی از بهترین روشهای آمادگی برای موفقیت در کنکور است. از اینکه به سختی به یاد میآورید که پنجمین پادشاه سلسلهی قاجار چه کسی بوده است نگران نشوید؛ هرچه در شرایط تمرینی چیزی را سختتر به یاد بیاوید، در آینده و در شرایط واقعی راحتتر آن را به خاطر خواهید آورد.
۷. بنویسید
برای موفقیت در کنکور از مهارتهای نوشتاری خود نهایت استفاده را ببرید. نتیجهی تحقیقات نشان دادهاند هنگامی که مطلبی را مینویسیم خیلی ایمنتر در ذهن ما ذخیره میشود تا اینکه آن را تایپ کنیم. مهمترین بخشهای مطالب درسی خود را در یک برگهی کاغذ دیگر مجددا بنویسید.
۸. بلند بلند درس بخوانید
خواندن مطالب با صدای بلند به شما کمک میکند تا به دو روش آن را حفظ کنید: دیدن مطلب و شنیدن مطلب. البته در این شرایط تضمینی نیست که شما را از کتابخانه بیرون نیندازند.
برای حفظ تمرکز
۹. مایعات بنوشید
به یک کافه بروید و یک نوشیدنی کافئیندار سفارش بدهید؛ در بسیاری از تحقیقات مشخص شده است که قهوه و چای سطح هوشیاری را بالا نگه میدارد، به خصوص که در فضای خوابآور کتابخانه حتی پوست زبالهی یک آدامس روی کف زمین هم میتواند توجه ما را به خود جلب کند.
۱۰. به خودتان برسید
برای موفقیت در کنکور خودتان را فراموش نکنید. یک کوکی سالم بخورید، در خیابانهای اطراف خانهتان قدم بزنید، پنج دقیقه وبگردی کنید؛ هر کاری که باعث سرحالیتان میشود انجام دهید. دانستن اینکه خواندن چند صفحهی دیگر میتواند نقش به سزایی در نتیجهی آزمون شما داشته باشد، اجتناب از تعلل را در روزهای نزدیک به آزمون آسانتر میکند.
۱۱. گروهی درس بخوانید
کار گروهی برای همه مطلوب نیست اما برای کسانی که از تلاش گروهی نفع کوچکی میبرند، مطالعهی گروهی میتواند سودمند باشد. هر چند روز یک بار برای مرور درسها با دوستان درسخوان خود جمع شوید. یک نفر را مسئول انجام برخی وظایف کنید مثل: تهیهی میان وعده و انتخاب موسیقی و هدایت گروه در جهت رسیدن به هدف.
۱۲. برنامهریزی زمانی داشته باشید
یکی از مهمترین مهارتهایی که یک دانشآموز میتواند داشته باشد، اختصاص زمان برای برنامهریزی است. هفتهی خود را تنها با هدف نامفهومی مثل مطالعه برای امتحان تاریخ شروع نکنید؛ به جای این کار هدف خود را به وظایف کوچکتر تقسیم کنید. با یک مداد بر روی تقویم برای خود برنامه منظم بنویسید؛ مثلا، هر روز از ساعت ۱ تا ۳ را به مرور تاریخ بپردازید.
۱۳. مراقبهی کوتاهی داشته باشید
درست پیش از آنکه برای ۳ ساعت به چند صفحه کاغذ زل بزنید، برای ۳ دقیقه به دیوار خیره شوید. تحقیقات نشان دادهاند که مراقبه میتواند اضطراب را کاهش دهد و گسترهی توجهات را بالا ببرد. در حالی که این تحقیقات بیشتر بر روی انجام منظم مراقبه تاکید دارند، اما چند دقیقه انجام این کار برای کسب آرامش هیچ ضرری نخواهد داشت.
۱۴. ورزش کنید
همزمان، هم خوشفکرتر و هم قویتر شوید. براساس نتایج تحقیقات انجام شده تنها نیم ساعت ورزش هوازی میتواند سرعت پردازش مغز و سایر تواناییهای شناختی مهم را بهبود ببخشد. در اطراف خانه آهسته به دویدن بپردازید و ببنید که چگونه امتیاز IQ شما کمی بالاتر میرود.
۱۵. به موسیقی گوش دهید
علاوه بر اینکه میتوان در شبهای دراز امتحان به موسیقی اتکا کرد، میتوان با آن استرس را نیز دور نمود. در حالی که هر کسی سلیقهی موسیقیایی متفاوتی دارد، اما مشخص شده است که موسیقی، به ویژه نوع کلاسیک آن، اضطراب و تنش را کاهش میدهد. پس یادداشتهای زیستشناسی خود را با یک موسیقی همراه کنید تا مقداری استرس را از خود دور نمایید.
۱۶. چربیهای اُمگادار مصرف کنید
یافتههای علمی نشان میدهد که اسیدهای چرب اُمگا۳ که در ماهی، آجیل و روغن زیتون یافت میشوند، پتانسیل بالایی در افزایش عملکرد مغز دارند. نتایج یک تحقیق نشان داده است که خوردن ترکیبی از اسیدهای چرب اُمگا۳ و اُمگا۶ پیش از امتحان، اضطراب ناشی از آزمون را کاهش میدهد.
۱۷. به خود استراحت بدهید
تحقیقات علمی نشان دادهاند که استراحت منظم میتواند بهرهوری را بالا ببرد و توانایی ما را برای تمرکز بر روی یک فعالیت بهبود ببخشد. پس برای بالا بردن سطح بهرهوری، از درس و کتاب فاصله بگیرید و در میانهی روز به یک سالن ورزشی بروید.
۱۸. خواب کافی داشته باشید
وقتی با جزوهای پر از معادله روبرو هستید که باید آنها را حفظ کنید، ممکن است وسوسه شوید که سعی کنید تمام شب را به حفظ کردن آن بپردازید. اما شب زندهداری کمتر به کسب یک نمرهی خوب منتهی میشود. در حقیقت، این کار باعث اختلال در عملکرد شناختی و بالا رفتن حساسیت نسبت به استرس میشود. در روزهای نزدیک به آزمون، سعی کنید ۷ تا ۹ ساعت خواب شبانه داشته باشید تا کمبود خواب تمام تلاش و کوششتان را خراب نکند.
۱۹. اینترنت را قطع کنید
همهی ما در آستانهی آزمون بزرگ، وقتی که کاملا روی درس تمرکز داریم با صدای فیسبوک یا سایر شبکههای اجتماعی یا پیامرسانها توجهمان به سمت گوشی یا کامپیوترمان میرود. اگر برای درس خواندن به کامپیوتر احتیاج دارید، از برنامههایی مثل this one استفاده کنید تا اینترنت را برای مدتی کوتاه قطع کند و شما بتوانید به درس و مطالعهی خود بدون هیچ حواسپرتی بپردازید.
۲۰. رایحههای خوشبو استشمام کنید
تحقیقات نشان داده است که استشمام اسانسهایی مثل رزماری یا اسطوخدوس میتواند به کسب آرامش پیش از آزمون کمک کند. از مرورهای دیوانهوار دقیقه نودی دست بردارید و برای چند دقیقه سعی کنید عطردرمانی کنید.
۲۱. تمرین ذهنی داشته باشید
یوگاکارانِ سختکوش، تواناییهای شناختی بهتری دارند به خصوص دارای وسعت توجه بیشتری نسبت به بقیه افراد هستند. انجام یک سری تمرینات روزانهی یوگا میتواند قدرت تمرکز شما را برای روزهای آزمون تقویت نماید.
۲۲. ببینید چه روشی برای شما جواب میدهد
بعضی افراد روز درس میخوانند و بعضی دیگر شب؛ بعضی ترجیح میدهند در کنار یکی از دوستانشان مطالعه کنند و بعضی دیگر هم باید در سکوت کامل باشند. برای یافتن روشی که از آن بهترین نتیجه را میگیرید آزمایش کنید و سپس به آن پایبند شوید.
موفقیت در کنکور سراسری
موفقیت در کنکور سراسری و کسب رتبه برتر و قبولی در دانشگاههای معتبر و رشته خوب آرزوی هر دانش آموزی هست . موفقیت در کنکور سراسری و کسب رتبه تک رقمی، دو رقمی و سه رقمی ساده است اگر راهکارهای درس خواندن و مطالعه را بدانید و اینکه کنکور مثل سایر آزمون های زندگی باید با برنامه و هدفمند جلو برود . کلید موفق شدن در آزمون دانشگاه های دولتی و کسب رتبه برتر و خوب دانشگاه در مجموعه توصیه های عملی و امتحان شده زیر است که حاصل سالها تجربه تدریس می باشد.
شیوه موفقیت و توصیه های کلیدی کنکور و آزمون دانشگاه عبارتند از:
1- توکل بر خدا : توکل یعنی اینکه تلاش و کوششت را بکن و تدبیر امور را به خدا بسپار. قرآن کریم می فرماید: «مَنْ یَتَوَکَّلْ عَلَی اللّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ»؛ هر که اتکایش به خدا باشد، خدا برای او کافی است، «إنَّ اٌللهَ يُحِبُّ اٌلْمٌتَوَكِّلِينَ.» خداوند توکل کنندگان را دوست دارد. به هر حال با هر توانایی که دارید به خدا توکل کنید؛ به قول حافظ: تكيه بر تقوا و دانش در طريقت كافريست/ راهرو گر صد هنر دارد توكل بايدش. توکل بر خدا به شما آرامش می دهد، چیزی که بدان محتاج هستید.
2- داشتن هدف: داشتن هدف به شما انگیزه ی حرکت می دهد و مهمترین عامل برای کسب موفقیت می باشد. وقتی به هدفتان نگاه می کنید انگیزه ی شما برای تلاش و کوشش، مضاعف می شود و این بهترین دستاورد داشتن هدف است. شما امسال یک هدف بزرگ دارید، پس برای رسیدن به آن باید تمام همت خود را به کار بگیرید.
3- برنامه ریزی صحیح: برای رسیدن به هدف باید برنامه ریزی صحیح داشته باشید. (شامل برنامه های بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت) بدون برنامه ریزی صحیح تلاش های شما نتیجه ی مطلوب نخواهد داشت. برنامه ریزی صحیح، مدیریت زمان را در اختیار شما قرار می دهد و شما را از سردرگمی رها می سازد، مسیر رسیدن به هدف را روشن می سازد و هر زمان شما را متوجه می سازد که تا رسیدن به هدف چه فاصله ای باید طی کنید. توجه داشته باشید که هر دانش آموز باید روش صحیح برنامه ریزی کوتاه مدت (هفتگی) را شخصا فراگیرد و برای خود برنامه بنویسد.
4- آشنایی با روش های صحیح مطالعه. یادگیری به دنبال یک فرایند علمی در فرد حاصل می شود. بنابراین برای یادگیریِ بهتر باید با اصول و فنون صحیح یادگیری آشنا شوید. البته ممکن است در گذشته شما با یک روش خاص درس ها را آموخته باشید اما در هر صورت آگاهی از روشهای صحیح مطالعه برای شما سودمند خواهد بود.
5- آمادگی جسمی: شرایط جسمی مطلوب در یادگیری شما تاثیر زیادی دارد؛ بنابراین برای اینکه جسم سالمی داشته باشید تا بتوانید خوب درس بخوانید باید: تغذیه مناسب داشته باشید، ورزش کنید و به میزان لازم بخوابید.
6- به آرامش روحی و روانی خود توجه داشته باشید و در صورت داشتن اضطرابِ بیش از حد معمول یا هر مشکل دیگری که موجب اختلال در یادگیریتان می شود از مشاورتان کمک بخواهید.
7- نگرش مثبت داشته باشید و در جهت آن تلاش و کوشش کنید. «اگر گویی که نتوانم، برو بنشین که نتوانی/ و گر گویی که بتوانم، قدم در نه که بتوانی» . داشتن نگرش منفی شما را از کوشش و تلاش باز می دارد. یادتان باشد که همیشه به خدا امید داشته باشید و برای رسیدن به موفقیت تلاش کنید. اصلا امیدوار بودن و تلاش کردن، خود بخشی از موفقیت است!
8- در یکی از آزمون های آزمایشی معتبر شرکت کنید تا نقاط ضعف و قوت خود را بیابید. سعی کنید بر اساس برنامه های میان مدت و بلند مدت برگزار کننده ی آزمون پیش بروید. این اقدام به شما در داشتن برنامه های بلند مدت و میان مدت کمک زیادی می کند و خیالتان را از این بابت راحت می کند. توجه داشته باشید که نتایج این آزمونها نباید شما را مغرور و یا مایوس کند. تجربه نشان داده که تغییر در روند نتایج آزمونهای آزمایشی بارها و بارها اتفاق افتاده است، این بستگی به شرایط شما دارد.
9- یک دانش آموز برای آمادگی در آزمون سراسری باید وقت ویژه ای برای مطالعه در نظر بگیرد و به قول معروف از خود مایه بگذارد. دانش آموزان موفق روزهای مدرسه 5 ساعت و روزهای تعطیل 10 ساعت مطالعه می کنند. البته این مقدار با توجه به میزان توانایی و نیاز شما می تواند متفاوت باشد. توجه داشته باشید که سلامت جسمی و روحی شما از هر چیز دیگری مهمتر است و نباید فدای ساعت مطالعه شود.
10- مهمترین منبع برای آزمون سراسری کتاب های درسی است؛ اما در کنار آن به تهیه کتاب های کمک درسی و تستی مناسب اقدام نمایید. ( دبیران، دانش آموزان سال قبل و دوستان همکلاسی می توانند در این رابطه به شما کمک کنند) همچنین دفترچه های سوال های کنکور 6 سال گذشته را تهیه کنید و در موقع مناسب از آنها استفاد کنید.
11- مرور مرتب و به موقع درس ها: درس ها را به طور مرتب مرور کنید این امر باعث تثبیت یادگیری و جلوگیری از فراموش شدن مطالب آموخته شده می شود. (به ویژه به «مرور آخر» در یک ماه باقیمانده به آزمون سراسری توجه داشته باشید)
12- از فنون تست زنی و هنر آزمون دادن آگاه شوید. آزمون دادن یک هنر است و داشتن معلومات درسی به تنهایی کافی نیست! مهمترین وظیفه ی شما پس از هر آزمون آزمایشی تحلیل علمی آن آزمون است. با استفاده از فرم های مخصوص می توانید به تحلیل آزمون بپردازید و از نقاط قوت و ضعف خود اطلاع یابید.
13- به طور همزمان درس های عمومی و اختصاصی را مطالعه نمایید. اشتباه بزرگی که بعضی داوطلبان مرتکب می شوند این است که دروس عمومی را برای ایام بعد از عید می گذارند! توجه داشته باشید که برخی از داوطلبان به برکت درصد های خوب ِ دروس عمومی به رشته ها و دانشگاههای خوب راه یافته اند.
14- سعی کنید تراز درس های خود را میزان کنید. در نظر داشته باشید که بالا رفتن تراز شما در یک یا دو درس که توانایی خاصی دارید به نفع شماست اما عکس آن به ضرر شماست. در صورت نیاز، برای بالا بردن تراز درس هایی که در آن ضعیف هستید از کلاس های خاص استفاده کنید.
15- پاسخگویی به سوالات آزمون سراسری دارای وقت معینی است، حتما از جدول زمانبندی سوالات کنکور در رشته ی خودتان آگاهی داشته باشید.
16- به توزیع مباحث دروس در آزمون های سراسری سال های قبل توجه داشته باشید اما تنها ملاک شما برای مطالعه نباشد!
17- کارنامه ی داوطلبان سال قبل: به درصد داوطلبان سال قبل و رتبه های کسب شده و رشته ـ شهرهای قبول شده توسط داوطلبان سال قبل توجه داشته باشید و تعدادی ازکارنامه های آنها را نگاه کنید.
18- از تجربیات دیگران استفاده کنید اما تقلید نکنید. هر کس شرایط و توانایی های خاص خودش را دارد و تقلید صرف از روش دیگران کار درستی نیست.
19- از ضوابط و شرایط برگزاری آزمون سراسری آگاهی داشته باشید ؛ نوع پذیرش دانشجو در دانشگاههای کشور، رتبه، سهمیه، نمره کل، زیرگروهها، ضرایب دروس و .... از جمله نکاتی است که باید اطلاع داشته باشید.
20- در نهایت جهت انتخاب رشته علاوه بر مطالعه ی دفترچه های راهنمای سازمان سنجش با افراد ذیصلاح مشورت کنید. انتخاب رشته برای کسانی که رتبه های پایین تری کسب می کنند کار ساده تری است اما هر چه رتبه ی شما بالاتر باشد باید در انتخاب رشته دقت بیشتری کنید.
با آرزوی موفقیت برای شما
عبدالرزاق خواجه زاده
کارشناس ارشد برنامه ریزی درسی
رتبه برتر کنکور . موفقیت در کنکور . موفق شدن در کنکور دانشگاه .آزمون سراسری . کسب رتبه برتر در کنکور . راهکارهای موفقیت