تکنیک های اصولی کنترل خشم و عصبانیت
راه های کنترل خشم در این روزها، یکی از اصلیترین دغدغه بسیاری از افراد است. زیرا در عصر حاضر به دلیل مشکلات اقتصادی و جامعه، بسیاری از مردم نمیتوانند احساسات خود را کنترل کنند. درنتیجه، موجب بروز عواملی مانند خشم و عصبانیت میشود. در ادامه مقاله، به توضیحاتی درباره خشم و تکنیکهای کنترل عصبانیت میپردازیم.
عصبانیت چیست؟
تعریف و توضیح احساسات کمی سخت به نظر میرسد. اما بهطورکلی، عصبانیت به یک احساس طبیعی گفته میشود که درنتیجة آن، میزان آدرنالین موجود در خون، ضربان قلب و فشارخون بالا رفته و همچنین عضلات سفت میشوند. دلایل بروز خشم میتواند مربوط به مسائل داخلی یا خارجی باشد. بههرحال، چیزی که در اینجا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، راه های کنترل خشم میباشد.
همه ما میدانیم که عصبانیت چیست و همه قبلاً آن را تجربه کردهایم. در اکثر موارد، این عصبانیت و خشم نوعی حس زودگذر و آزاردهنده هستند که تأثیرات فراوانی بر زندگی ما دارد. درواقع، خشم یک احساس عادی انسانی است، اما وقتی از کنترل خارج شود و تبدیل به احساسات مخربی گردد، ممکن است منجر به مشکلات زیادی برای ما شود. این امر باعث میشود که کیفیت زندگی ما تا حد زیادی پایین بیاید.
هنگام خشمگین شدن، فرد با استفاده از یک بیان صوتی، کلامی یا حتی طی یک حرکت پرخاشگرانه کنترل خود را از دست میدهد. درنتیجه، به انجام اعمال متفاوتی دست میزند که احتمالاً بهزودی از آنها پشیمان خواهد شد. اینجاست که مدیریت و راه کنترل خشم اهمیت پیدا میکند.
خشم از دیدگاه روانشناسان
عصبانیت را میتوان یک حالت عاطفی دانست که از عوامل متفاوتی سرچشمه میگیرد و به شیوههای متفاوتتری نیز بروز پیدا میکند. به گفته روانشناس دکتر چارلز اسپیلبرگر، عصبانیت هم مانند سایر احساسات انسانی، همواره با تغییرات فیزیولوژیکی و بیولوژیکی همراه است. این روانشناس اعتقاد دارد که وقتی احساس عصبانیت میکنید، ضربان قلب شما افزایش یافته و فشار خونتان بالا میرود. همچنین در اثر عصبانیت، هورمونهای انرژی آدرنالین و نوراپینفرین نیز در بدن شما بیشتر ترشح خواهند شد.
اگر شما هم جزو افرادی هستید که وقتی در ترافیک گیر میکنید عصبی میشوید یا هنگامی که کودکتان از اجرای دستورات شما امتناع میکند فشارخونتان افزایش مییابد، تا پایان با ما باشید. در ادامه این مقاله، به شما چند تکنیک کنترل خشم آموزش میدهیم و همچنین چندین راه تست شده برای مدیریت خشم را به شما معرفی خواهیم کرد. با استفاده از این تکنیکها، بر عصبانیت خود کنترل خواهید داشت.
تأثیر خشم
ناتوانی در مدیریت و کنترل خشم میتواند منجر به مشکلات زیادی شود. همانطور که گفتیم، حتی ممکن است در زمان عصبانیت، حرفهایی بزنید که بعداً از آنها پشیمان شوید. در ادامه، ما برخی از تأثیرات مخرب خشم را بازگو میکنیم تا با شناختن این موارد، از خشمگین شدن خود جلوگیری یا آن را کنترل کنید. خشم و عصبانیت، میتواند بر موارد زیر تأثیر بگذارد:
- سلامت جسمی: عصبانیت مداوم و استرس، موجب بروز بیماریهای قلبی، انواع دیابتها، ضعف سیستم ایمنی، اختلال در خواب و فشارخون بالا میشود.
- سلامت ذهنی: خشم شدید میتواند بروز مشکلات روحی و روانی مثل استرس، افسردگی، عدم تمرکز و… هم شود. همچنین باعث میشود نتوانید از زندگی لذت ببرید.
- رابطه: عدم اطلاع از راه های کنترل خشم میتواند روابط شما با دوستان و خانواده را به خطر بیندازد. وقتی شما همیشه عصبانی باشید، مسلماً دوستان شما هم این وضعیت را نمیپسندند و از شما دور میشوند.
چگونه بفهمیم که میزان خشم فردی طبیعی است یا غیرطبیعی؟
اگر شما میخواهید بدانید که میزان خشم شما عادی یا غیرعادی است، میتوانید از راههای بسیاری اقدام نمایید. اما بهترین راه ممکن برای اطلاع از این موضوع، انجام آزمایشهای روانشناختی است. آزمایشهای روانشناختی بسیاری وجود دارد که شدت احساس خشم فرد، میزان تمایل وی به احساس خشم یا میزان کنترل و مدیریت خشم احساسات را در افراد اندازهگیری میکند.
بااینحال، اگر یک فرد خشم شدیدی در خود احساس میکند، حتماً باید به پزشک مراجعه نماید. اگر تابهحال موقعیتی شما را آنچنان عصبانی کرده است که متوجه واکنشهای زیادی از خود شدید، باید به دنبال یافتن راهکار باشید. این راهکارها باید به شما در کنار آمدن با این احساس خشم و عصبانیت، کمک کند.
ما چرا خشمگین یا عصبانی میشویم؟
ما زمانی مستعد عصبانیت و خشم میشویم که نیازهای اساسی مانند غذا و سرپناه مورد تهدید قرار گرفته باشد. همچنین ممکن است نیازهای اساسی دیگری مانند هویت، به رسمیت شناختن، موفقیتها و وابستگیهای اجتماعی ما در خطر باشد.
بههرحال، دلایل احساس خشم در هرکس متفاوت است. این عصبانیت ممکن است توسط عوامل داخلی یا خارجی ایجاد شود. شاید شما نسبت به یک فرد خاص (بهعنوانمثال یک همکار در محل کار یا یک دوست) یا نسبت به یک اتفاق (یک بحران خفقانآور در جاده یا لغو پرواز) احساس خشم داشته باشید. همچنین خشم ممکن است در نتیجه عوامل داخلی مانند اضطراب مداوم در مورد مشکلات شخصی، خاطرات دردناک یا حتی آسیبهای وارده قبلی باشد.
راه های کنترل خشم و عصبانیت
حالا شاید برای شما سؤال پیش بیاید که مهارت کنترل خشم چیست و چه اهمیتی دارد؟ باتوجهبه موارد گفتهشده، اطلاع از راههای کنترل خشم برای موارد بسیاری ازجمله سلامت جسمی، روحی و روابط شما بسیار مفید است. ازاینرو، تلاش کنید که با شناختن راه های کنترل خشم و عصبانیت، از بروز مشکلات ذکرشده پیشگیری کنید. در ادامه، به بررسی برخی از این تکنیکها میپردازیم.
محرک عصبانیت خود را شناسایی کنید
اگر خیلی زود عصبانی میشوید، مهمترین کاری که برای کنترل این عصبانیت میتوانید انجام دهید، این است که محرکهایی که شما را عصبانی میکنند را بشناسید. سپس باید تلاش کنید تا از این محرکها دور شوید تا موجب بروز عصبانیت در شما نشوند.
خشم خود را درک کنید
همانطور که قبلاً توضیح دادیم عصبانیت احساسی مانند سایر احساسات است و اولین قدم برای کنترل هر احساسی، درک دلیل آن میباشد. بسیاری از مردم از خشم بهعنوان روشی برای پوشاندن احساسات دیگر مانند ترس، ضعف یا شرم استفاده میکنند. این امر خصوصاً در مورد کسانی که در دوران کودکی تشویق به ابراز احساسات نشدهاند صادق است.
به منظور مدیریت و کنترل خشم خود میتوانید هر وقت که عصبانی شدید به دلیل عصبانیت خود نگاه کنید و سعی کنید بفهمید واقعاً چه احساسی دارید. با انجام این کار درواقع بیان بهتر این احساسات برای شما آسانتر خواهد شد.
راههای آرامسازی اعصاب خود را بیاموزید
همانطور که برای همه ما عواملی تحت عنوان محرکهای خشم وجود دارد، هر یک از ما نیز راههای خاص خود را برای آرام شدن داریم. اگر برخی از تکنیکهای آرامسازی خود را بیاموزید، در مواقع بروز خشم میتوانید از آنها برای مدیریت و کنترل خشم خود استفاده کنید.
نفس عمیق بکشید
سعی کنید هنگام بروز عصبانیت بهمنظور مدیریت و کنترل خشم، ۱۵ دقیقه فقط نفس عمیق بکشید. علاوه بر این، پس تلاش کنید تا با مکث، استنشاق عمیق و بازدم به آرام شدن خود کمک کنید و به آنچه باعث عصبانیت شما شده است عمیقتر فکر کنید تا آرام شوید. نفس عمیق، از مهمترین راه های کنترل خشم میباشد.
شخص مقابل خود را بشناسید
یکی دیگر از راه های کنترل خشم این است که به شخص مقابل خود توجه کنید. ببینید که آیا این شخص، دشمن شماست؟ بعد از پرسیدن این سؤال از خود، میفهمید که در حال دعوا با شخص اشتباهی هستید و بهاینترتیب، خشم شما فروکش میکند.
سکوت کنید
اگر مدام تلاش کنید تا در بحث پیروز شوید و در موقعیت عصبانی باقی میمانید، فقط باعث میشود تا میزان خشم شما بیشتر شود. شاید کمی سخت به نظر برسد اما بهترین راه مدیریت خشم که میتوانید انجام دهید، این است که سکوت اختیار کنید.
تا ده (یا بیشتر) بشمارید!
کمی به خود زمان دهید و به طور منطقی به احساسات خود فکر کنید. وقتی قبل از گفتن یا انجام هر کاری در هنگام عصبانیت بهآرامی تا ده بشمارید، باعث میشود تا از گفتن کلماتی که بعداً شما را پشیمان خواهند کرد، خودداری کنید. این شمارش همچنین به شما کمک میکند تا کمی وقت بگذارید تا کلماتی بهتر پیدا کنید. میتوانید بهجای اینکه آن کلمات را با عصبانیت به زبان بیاورید، بهآرامی درباره آنها صحبت کنید. شمارش ۱ تا ۱۰ یکی از سادهترین و کارآمدترین روشهای مدیریت و کنترل خشم است.
شل کردن عضلات
به هنگام عصبانیت اغلب عضلات بدن فرد سفتتر از حالت عادی میشوند. به همین دلیل هم انجام برخی از حرکات کششی و عضلانی، به کاهش تنشی شما کمک بسزایی میکند. درنتیجه میتوانید از برخی علائم جسمی خشم خلاص شوید. پس به هنگام عصبانیت اگر ایستادهاید، سعی کنید بنشینید و در حالت نشسته برای مدتی حرکت کششی انجام دهید. زیرا تغییر وضعیت بدن بر وضعیت روانشناختی شما نیز تأثیر میگذارد و به شما در مدیریت و کنترل خشم کمک میکند.
قبل از اینکه حرف بزنید خوب فکر کنید
شاید کمی سخت به نظر بیاید، اما سعی کنید هنگام عصبانیت، اول فکر کرده و سپس حرف بزنید. زیرا این مورد یکی از راه های کنترل خشم است و با این ترفند، مغز شما کمی وقت پیدا میکند تا افکار خود را جمعآوری کند. بدین ترتیب، کمی آرامش به شما بازمیگردد. پس قبل از حرف زدن، حرفی که قصد بیان کردن آن را دارید چند بار در ذهن خود تکرار کنید. این موضوع باعث میشود که عواقب حرف خود را بسنجید و درباره بیان آن تصمیم درستی بگیرید.
خود را برای داشتن یک گفتگوی پیچیده آماده کنید
اگر فکر میکنید که مکالمه خاصی که پیش رو دارید ممکن است موجب عصبی شدن شما گردد، پس سعی کنید خود را از قبل آماده کنید تا بتوانید در آن موقعیت، اعصاب خود را کنترل نمایید. میتوانید موضوعاتی که باید در حین مکالمه به زبان آورید را در دفترچه یادداشت خود بنویسید. این امر به شما کمک میکند تا بتوانید هنگام مکالمه، با روشی آرام و منطقی از آنها استفاده کنید.
با یک دوست صحبت کنید
قدم بعدی این است که با یک دوست یا اعضای خانواده خود صحبت کنید تا آرامش پیدا کنید و راه های کنترل خشم را برای شما توضیح دهند. هنگام حرف زدن با او، از دلیل عصبانیت خود حرف زده و از همه چیز گلایه کنید. با این کار، میزان قابلتوجهی از خشم و عصبانیت شما کاهش مییابد.
به دنبال راهحل باشید
یکی از راه های کنترل خشم این است که بهجای تمرکز بر چیزی که شما را عصبانی کرده است، به دنبال راهحل و کنترل اوضاع باشید. بیشتر به این موضوع فکر کنید که باید چه اقداماتی انجام دهید تا بار دیگر دچار عصبانیت نشوید. به موضوعاتی فکر کنید که خشم خود را کنترل نمایید. آیا اتاق بههمریخته فرزندتان شما را عصبانی میکند؟ در اتاق را ببند. آیا همسر شما برای ناهار دیر به منزل میآید؟ برای وعده عصرانه برنامهریزی کنید یا با این موضوع کنار بیایید که چند بار در هفته بهتنهایی غذا بخورید.
دیگران را همانطور که هستند بپذیرید
همه ما باید این موضوع را بپذیریم که هرکسی با دیگری متفاوت است. هیچکس حق ندارد تا احساسات و عقاید و اعمال دیگران را کنترل کند. یکی دیگر از راههای مدیریت و کنترل خشم این است که بهجای تمرکز کردن بر روی مشکل فعلی پیشرو، بر روابط خود تمرکز کنید. سعی کنید واقعبین باشید و مردم را همانطور که هستند بپذیرید و نه آنطور که شما میخواهید باشند.
کینه به دل نگیرید
داشتن نفرت و کینه نسبت به دیگران باعث افزایش عصبانیت و سختتر شدن روند کنترل آن میشود. شما نمیتوانید طرز فکر و رفتار دیگران را تغییر دهید اما بدون شک شما قادر هستید تا با اتخاذ نگرشی مثبت نسبت به آنها شیوه برخورد خود را با آنها تغییر دهید.
به خودتان کمی وقت بدهید
قبل از انجام یک مکالمه و یا بازگو کردن احساسات خود، به خودتان کمی زمان دهید تا کاملاً آرام شوید. سپس احساسات خود را به هر طریقی که صلاح میدانید، ابراز کنید. بعد هم با آرامش کامل، نظر خود را در مورد موضوعی که رخ داده است، ابراز نمایید. اینکه ما میگوییم حرف بزنید، به آن معنا نیست که شما دیگر راضی هستید و یا شرایط برای شما آزاردهنده نیست، بلکه با دوری از موضوعات آزاردهنده، میتوانید خشم خود را کنترل نمایید.
از شوخطبعی استفاده کنید
بسیاری از افراد هنگام عصبانیت، فقط حرفهای کنایهآمیز میزنند. این حرفها فقط شرایط را بدتر میکند. پس سعی کنید تا از شوخطبعی مثبتی برای کنترل اوضاع استفاده نمایید. شما با انجام این کار، متوجه خواهید شد که چقدر شوخطبعی میتواند باعث فروکش کردن احساسات منفی در شما شود و روحیه شما را تقویت نماید. همچنین خندیدن در چنین موقعیتهایی میتواند کمک زیادی به کاهش شدت عصبانیت در شما کند.
سلامتی خود را حفظ کنید
وقتی که از سلامت جسمی و روحی مناسبی برخوردار باشید، کنارآمدن با هر نوع احساسی کار بسیار راحتی است. بهعبارتدیگر، میتوان اینگونه گفت که هنگامی که شما تحت استرس شدید قرار دارید، کنترل احساسات برای شما به امری بسیار دشوار تبدیل میشود؛ بنابراین کارهایی را انجام دهید که باعث سلامتی جسمی و روحی شما گردد و به طور کل از خود بهخوبی مراقبت کنید.
افکار خود را مدیریت کنید
اگر هنگام عصبانیت مدام به چیزهای منفی فکر کنید، عصبانیت شما بیشتر میشود. ازاینرو، سعی کنید افکار خود را کنترل کنید و از افکار منفی دور شوید. برای مثال، اگر بهخاطر ترافیک خشمگین شدهاید، به این فکر کنید که در همه جای جهان ترافیک وجود دارد و افراد زیادی مثل من در ترافیک هستند. بهاینترتیب، میزان خشم شما کاهش یافته و آرام خواهید شد.
احساسات خود را بشناسید
یکی از راه های کنترل خشم این است که وقتی در موقعیت خشم قرار میگیرید، چند لحظه به این فکر کنید که چه احساساتی در زیر خشم شما نهفته شده است. اغلب مواقع، خشم بهعنوان پوششی برای سایر احساسات عمل میکند و به شما کمک میکند تا از احساسات بدی که ممکن است از آن رنج ببرید، شما را دور کند. برای مثال، بسیاری مواقع دلیل خشم و عصبانیت افراد، احساس ناامیدی، شرمندگی یا غم میباشد.
به طور منظم ورزش کنید
هورمونهایی که بدن شما هنگام عصبانیت ترشح میکنند، شامل کرکورتیزول و آدرنالین است که بسیار شبیه به هورمونهایی هستند که هنگام استرس در بدن ترشح میشوند. بنابراین هنگامی که شما به طور منظم ورزش کنید، بدن شما یاد خواهد گرفت و به طور که مؤثرتری سطح آدرنالین و کورتیزول را کنترل نماید. علاوه بر این، افرادی که به طور منظم ورزش میکنند، میزان بالاتری از اندورفین (هورمون خوشحالی) در بدن خود دارند که میتواند خشم آنها را کاهش دهد.
راه بروید
همانطور که گفتیم، عصبانیت میزان قابلتوجهی انرژی در بدن ایجاد میکند. یکی از بهترین راه های کنترل خشم این است که از این انرژی به نحو درستی استفاده شود. برای مثال، اگر نمیتوانید هنگام بروز عصبانیت فعالیتهای ورزشی را انجام دهید، میتوانید راه رفتن را امتحان کنید.
به میزان کافی بخوابید
خواب بخش مهمی از زندگی ما را تشکیل میدهد و داشتن مقدار خواب مناسب روزانه، به شما در روند مقابله با بسیاری از مشکلات جسمی، روحی و روانی کمک میکند. حتی میتوان گفت بدن شما با خواب کافی شارژ میشود و سلولهای آسیبدیده و مسیر عصبی در مدت خواب، دوباره بازسازی میگردند.
پس جای تعجب ندارد که بسیاری از افراد، پس از داشتن یک استراحت کافی احساس بهتری دارند. بهمنظور مدیریت و کنترل خشم خود، سعی کنید روزانه به مدت حداقل ۷ ساعت بخوابید، زیرا این امر روحیه شما را بهبود بخشیده و شما را از حالت عصبانیت دور نگه میدارد.
از کلمه «من» بیشتر استفاده کنید
میتوانید هنگام عصبانیت بهمنظور جلوگیری از هرگونه تنش و کاهش عصبانیت، بیشتر از کلمه «من» در جملات خود استفاده کنید. شما با استفاده از این روش، علاوه بر اینکه مؤدب به نظر میرسید، حرف خود را نیز بیان میکنید؛ برای مثال بگویید: «برای اینکه میز را ترک کردید، احساس بدی دارم». در این صورت، شما میتوانید در کال آرامش، ناراحتی خود را هم ابراز نمایید.
بدانید چه موقع باید از دیگران کمک بگیرید
یادگیری کنترل کردن خشم گاهاً میتواند برای شما به یک چالش تبدیل شود. اگر عصبانیت شما از کنترل خارج شود، ممکن است به اطرافیان خود آسیب بزنید. ازاینرو، بهتر است از یک روانشناس و یا یک دوست در این زمینه کمک بگیرید. اگر این کمکگرفتن دیر شود، شاید مشکلات زیانباری برای شما یا طرف مقابل شما رخ دهد.
با خلاقیت احساسات خود را کنترل کنید
بهتر است از راههای خلاقانهای برای کنترل عصبانیت خود استفاده کنید. برای مثال، نوشتن، بازی کردن، رقصیدن یا حتی نقاشی کردن میتوانند استرس و تنش عصبی شما را کاهش دهد. بنابراین، انجام یکی از این موارد را برای کنترل خشم خود بکار ببرید.
درباره احساسات و عصبانیت خود صحبت کنید
بهمحض اینکه کمی آرام شدید و مغزتان توانایی فکر کردن را بازیافت، دلیل عصبانیت خود را به شیوهای قاطعانه و صلحجویانه بیان کنید. یکی از مؤثرترین راه های کنترل خشم این است که نگرانیها و نیازهای خود را واضح، مستقیم و بدون اینکه باعث ناراحتی دیگران شود، توضیح دهید. این صحبت کردن موجب میشود که شما بتوانید از زاویه دید دیگری به مسئله نگاه کنید.
به بیرون رفته و دور بزنید
فاصله گرفتن از محلی که باعث تنش عصبی در شما شده است میتواند به کنترل و مدیریت خشم شما کمک کند. شما میتوانید بهمنظور فراموش کردن و یا دوری گزیدن از این اماکن تنشزا، به دوچرخهسواری، پیادهروی یا فوتبال بپردازید. هر کاری که بتواند باعث پمپاژ بیشتر خون در رگهای شما شود، میتواند برای ذهن و بدنتان مفید باشد. پس انجام این کارها را به تأخیر نیندازید.
فرار ذهنی
فرار ذهنی به این معناست که بعد از قرار گرفتن در یک موقعیت عصبانیکننده، به یک اتاق آرام بروید. سپس چشمان خود را بسته و خود را در یک محیط آرامشبخش تصور کنید. بیشتر روی جزئیات و صحنههای خیالی آرامشبخش تمرکز کنید. برای مثال تصور کنید که آب چه رنگی است، ارتفاع کوهها چقدر است و به زیبایی صدای چهچه پرندگان فکر کنید. این کارها میتوانند به شما کمک کنند تا در اوج خشم، به آرامش دست پیدا کنید.
موقعیت را تغییر دهید
یکی از بهترین راه های کنترل خشم این است که اگر در موقعیتی قرار گرفتید که باعث روز خشم و عصبانیت در شما شد، موقعیت را ترک کنید یا آن را تغییر دهید. اگر این کار را انجام ندهید، باعث میشود عصبانیت شما شدت یابد. برای مثال، اگر سرکار روز بدی را گذراندهاید و تمام طول روز شما تکراری شده است و از این وضعیت عصبانی هستید، بهترین کار این است که حواس خود را پرت کنید. کارهایی انجام دهید که نیازمند توجه و تمرکز باشند تا حواس شما از موضوع قبلی پرت شود.
آهنگ گوش کنید
موسیقی درمان همه دردهاست و شما را از احساسات منفی دور نگه میدارد. هندزفری خود را در گوش بگذارید و اجازه دهید تا تأثیر موزیک بر ذهن شما اعمال شود. موسیقی برای آرامش بسیار اهمیت دارد و یکی از مهمترین راه های کنترل خشم شناخته میشود.
سپاسگزاری را تمرین کنید
وقتی شرایط زندگی برای شما سختتر میشود، بهگونهای که افراد و موقعیتهای متفاوت به هر نحوی میتوانند روی اعصاب شما تأثیر بگذارند، شما میتوانید به چیزهای خوبی که در زندگی دارید بیندیشید. این راه به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید خشم خود را خنثی کرده و شرایط را تغییر دهید.
نامه بنویسید
برای شخصی که شما را عصبانی کرده یک نامه بنویسید و سپس آن را پاره کنید. تنها کافی است تا یکبار این کار را امتحان نمایید تا از نتایج فوقالعاده آن شگفتزده شوید. نامه نوشتن باعث میشود که شما تمام حرفهای خود را بیان کنید و طرف مقابل حتی ازآن اطلاع هم نداشته باشد.
بخشش را تمرین کنید
شجاعت بخشیدن شخصی که به شما بدی کرده است نوعی مهارت عاطفی محسوب میشود. اگر شما نمیتوانید این کار را انجام دهید حداقل برای خود وانمود کنید که او را بخشیدهاید تا احساس خشمتان از بین برود.. بنابراین سعی کنید همه را ببخشید.
خشم خود را ابراز کنید
مشکلی ندارد اگر بگویید که چه حسی دارید به شرطی که از راه درست آن این کار را انجام دهید. این نکته را به یاد داشته باشید لجبازی مشکلی را حل نمیکند. اما گفتگویی بالغانه میتواند به کاهش استرس و خشم کمک کند.
نظرات شما عزیزان: